Καλλιτέχνες
Καλλιτέχνες
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΕΚΙΑΡΗΣ, σύνθεση
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε αρχικά βιολί και μετά Ανώτερα Θεωρητικά. Παρακολούθησε μαθήματα ανάλυσης και διεύθυνσης ορχήστρας στην Ελλάδα και στο Παρίσι. Ζει στη Ρόδο και διδάσκει στο εκεί Μουσικό Σχολείο.
Έχει μεταφράσει στα ελληνικά, κείμενα για τη μουσική των Messiaen, Debussy, Boulez, Barraqué, Berlioz και Bartók. Πολλά έργα του έχουν κερδίσει βραβεία και διακρίσεις σε διάφορους διαγωνισμούς στο Λουξεμβούργο (International Composition Competition “Artistes en Herbe” - 2013, 2015, 2017 and 2020), τη Μεγάλη Βρετανία (“CoMA / AllComers Music” call for works to Greek composers - London, 2014), τη Γαλλία (“Festival mondial de l’image sous-marine” - Marseille, 2013) και τη Γερμανία (“Carl von Ossietzky Composition Competition” - University of Oldenburg, 2014).
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, πιάνο
Ο Ανδρέας Τσουβαλάς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2003 στο νησί της Ρόδου, με καταγωγή από τη Σύμη. Ξεκίνησε τις σπουδές πιάνου σε ηλικία 6 ετών στο παράρτημα Ρόδου του Ελληνικού Ωδείου, στην τάξη της Μαίρης Σαμαρά. Από το 2013 ζει στην Αθήνα, όπου συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του στο παράρτημα Κουκακίου του Ελληνικού Ωδείου, στην τάξη της καθηγήτριας Δάφνης Ψιμάρα. Προς το τέλος των σπουδών του ήταν παράλληλα υπό την καθοδήγηση της σολίστ Ντόρας Μπακοπούλου. Τον Ιούλιο του 2020 απέκτησε το Πτυχίο Πιάνου με βαθμό άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο, ενώ τον Ιούνιο του 2023, σε ηλικία 19 ετών, του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό άριστα παμψηφεί και τις ανώτατες διακρίσεις (Α΄ βραβείο και χρυσό μετάλλιο). Έκτοτε έχει παρακολουθήσει σεμιναριακά μαθήματα από τους διεθνούς φήμης Lilia Boyadjieva, Massimiliano Ferrati, Rafael Salinas, Borislava Taneva, Alexander Vassilenko και Αγάθη Λεϊμονή. Επιπλέον, έχει τιμηθεί με το Γ΄ βραβείο της κατηγορίας ενηλίκων στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής 2021 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, και έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ στη Ρόδο, τη Σύμη (Φεστιβάλ Σύμης 2023) και τον Πόρο (12η Διεθνής Ακαδημία και Φεστιβάλ Πιάνου Πόρου). Ο Ανδρέας είναι απόφοιτος του Πρότυπου Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και προπτυχιακός φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και έκτοτε πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Η πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.
Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσφέρει στους Έλληνες την δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής. Έχει σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα πραγματοποιώντας πάνω από πενήντα συναυλίες ετησίως. Εκτός από την Αθήνα, εμφανίζεται τακτικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, καθώς και σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού. Σημαντικότατο είναι το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί εντός Αθηνών καθώς και σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.
Εξέχοντες αρχιμουσικοί, ανάμεσά τους οι Ρίχαρντ Στράους, Βάινγκαρτνερ, Κνάπερτσμπους, Βάλτερ, Μητρόπουλος, Γιόχουμ, Μαρκέβιτς, Μάαζελ, Κράους, Τεμιρκάνοφ, Πλασόν, Ασκενάζυ, Φεντοσέγιεφ και κορυφαίοι σολίστ, όπως ενδεικτικά οι Ρούμπινσταϊν, Κεμπφ, Κορτώ, Κράισλερ, Τιμπώ, Καζάλς, Ρέπιν, Κρέμερ, Ροστροπόβιτς, Μπρέντελ, Μπάρενμποϊμ, Άργκεριχ, Λεόνσκαγια και Καβάκος έχουν συμπράξει με την Ορχήστρα κατά την πολύχρονη ιστορία της.
Διευθυντές της Ορχήστρας έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν οι Φιλοκτήτης Οικονομίδης, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, Ανδρέας Παρίδης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Συμεωνίδης, Άρης Γαρουφαλής, Βύρων Φιδετζής, Βασίλης Χριστόπουλος και Στέφανος Τσιαλής. Από τον Οκτώβριο του 2020, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι ο Λουκάς Καρυτινός.
METALLON – Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Το Metallon – Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών δημιουργήθηκε το 2000 και στην πλήρη του σύνθεση αποτελείται από δώδεκα κορυφαίους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Παράλληλα, με γνώμονα την επιθυμία και ανάγκη σύστασης μιας πιο ευέλικτης μορφής, συστήθηκε και το Metallon Quintet, που αριθμεί έξι μουσικούς.
Η δραστηριότητα του Metallon περιλαμβάνει συναυλίες με έργα της εποχής του μπαρόκ, κλασσικής μουσικής, τζαζ αλλά και σύγχρονες συνθέσεις. Σημαντικό μέρος της δράσης του αποτελούν εκπαιδευτικά προγράμματα που ως στόχο έχουν να φέρουν τους νέους σε επαφή με τη μουσική. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Κυριακάτικα Πρωινά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συναυλίες σε νησιά της άγονης γραμμής στο πλαίσιο του προγράμματος «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», συναυλίες και σεμινάρια εντός και εκτός Αθηνών στο πρόγραμμα «Δικαίωμα στη Μουσική». Ξεχωριστή θέση στην εκπαιδευτική του αποστολή έχει ο κύκλος σεμιναρίων χάλκινων πνευστών που διοργανώνουν τα μέλη του τα τελευταία τρία έτη (2012-2015) κατά τον οποίο παρέχονται δωρεάν σεμινάρια και μαθήματα σε μουσικούς κάθε ηλικίας και επιπέδου.
Το Σύνολο έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στο Μουσείο Μπενάκη, στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αίθουσα Συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην Αίθουσα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, στο gazArte, σε διάφορους χώρους συναυλιών σε όλη την Αττικής και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Κόρινθος, Λευκάδα, Καβάλα, Αγρίνιο, Κυπαρισσία, Φάρσαλα κ.α. Τον Ιούνιο 2014 το Metallon Quintet εκπροσώπησε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Τελετή Λήξης της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με το Σύνολο έχουν συνεργαστεί Έλληνες και ξένοι μαέστροι και σολίστ όπως οι Νίκος Χαλιάσας, Βύρων Φιδετζής, Νίκος Τσούχλος, Κάρολος Τρικολίδης, Γιώργος Πέτρου, Ανδρέας Πυλαρινός, Ανδρέας Τσελίκας, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Παναγιώτης Βλάχος, Ηλίας Ηλιάδης, ο τρομπετίστας των Canadian Brass Fred Mills, ο τουμπίστας Roger Bobo κ.ά. Το 2010 το METALLON ηχογράφησε το πρώτο του CD με έργα διακεκριμένων Ελλήνων Συνθετών.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΑΣΑΣ, αρχιμουσικός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών. Το 1989, πήρε Δίπλωμα με Άριστα και Βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis. Αποφοίτησε το 1990, παίρνοντας το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών. Στη συνέχεια φοίτησε στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin, απ’ όπου αποφοίτησε παίρνοντας το μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σολίστ ARCM, το 1992. Για τις μεταπτυχιακές αυτές σπουδές, τού χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση. Την περίοδο αυτή παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στο Royal College of Music με τον J.Forster καθώς επίσης και με τον Bernard Keefe. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Trinity College of Music, με τον Peter Stark, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1999. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τον Sergiu Celibidache, τον Jorma Panula και τον B. Keefe.
Από το 2001 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ως κορυφαίος βιολιστής. Από το 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ μουσικής “Συμφωνία” Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού, από το 2017 του φεστιβάλ ¨ΜουσιΚώς¨, και από το 2022 του φεστιβάλ Χάλκης. Το 2018 ανέλαβε την διεύθυνση της Καμεράτα Τζούνιορ του Συλλόγου Φίλων Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έχει διευθύνει: τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, τις Κρατικές Ορχήστρες Κωνσταντινούπολης, της Αττάλειας, της Σμύρνης, των Αδάνων και της Προύσας, την Συμφωνική Ορχήστρα του Eskisehir, την Thüringen Sinfoniker, την ορχήστρα Musica Vitae του Vaxjo της Σουηδίας, την Εσθονική Klaasparlimang Sinfonietta, την Astana Symphony Orchestra του Καζακστάν, την Ορχήστρα δωματίου της Κοπεγχάγης, την Ορχήστρα δωματίου της Αλικαρνασσού, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, υψίφωνος
Υψίφωνος, έχει πρωταγωνιστήσει επανειλημμένα σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς επίσης σε Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα, φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών διεθνώς, όπως Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), Σκάλα Μιλάνου, Κωμική Όπερα Βερολίνου, Γερμανική Όπερα Ρήνου (Ντύσσελντορφ), Εθνικό Θέατρο Σάο Κάρλος, Θέατρο Μουσικού Φλωρεντινού Μάη, Αίθουσα Βασίλισσα Ελισάβετ και Κάντογκαν Χολ, Κάρνεγκι Χολ, Τεάτρο Κάρλο Φελίτσε Γένοβας, Βασιλική Όπερα Δανίας, καθώς επίσης σε Νέο Εθνικό Θέατρο, Αίθουσες Μπουνκαμούρα και Μπι- γουάκο στο Τόκυο. Έχει ερμηνεύσει πάμπολλους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μεταξύ άλλων Βασίλισσα της νύχτας (Ο μαγικός αυλός), Λουτσία (Λουτσία ντι Λαμμερμούρ), Βιολέττα (Τραβιάτα), Αμίνα (Η υπνοβάτις), Ροζίνα (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Νορίνα (Ντον Πασκουάλε), Ολυμπία (Τα παραμύθια του Χόφμαν), Τζίλντα (Ριγολέττος), Τσερμπινέττα (Η Αριάδνη στη Νάξο), Τσερλίνα (Ντον Τζοβάννι). Έλαβε τιμητική διάκριση σε νέο καλλιτέχνη της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2001). Έχει ηχογραφήσει τα έργα Σύζυγος σε απόγνωση του Τσιμαρόζα και Ο κουρέας της Σεβίλλης του Παϊζιέλλο.
CAMERATA JUNIOR – ΟΡΧΉΣΤΡΑ ΝΈΩΝ ΤΩΝ ΦΊΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΉΣ
Η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης. Πρώτος δάσκαλος και μαέστρος διετέλεσε ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης (σήμερα επίτιμος διευθυντής της), ο οποίος την ανέδειξε σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους νέους. Από τον Οκτώβριο του 2018 δάσκαλος και μαέστρος ανέλαβε ο εκλεκτός αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας. Η Ορχήστρα αριθμεί περί τους 70 νέους και νέες, ηλικίας 8-25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό (αμιγώς εγχόρδων) και ένα νεανικό (συμφωνικό) τμήμα. Η σύνθεσή της ανανεώνεται διαρκώς, καθώς νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση, ενώ τα μεγαλύτερα εξελίσσονται επαγγελματικά. Η συμμετοχή των μελών είναι δωρεάν και τα μαθήματα φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ορχήστρα πραγματοποιεί κάθε χρόνο την καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της. Η Camerata Junior έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα κ.α. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γιώργου Κουρουπού, του Πάνου Φουντά και του Απόστολου Ντάρλα, ειδικά γραμμένα για κείνην, ενώ στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται και πολλές πρώτες ελληνικές και διεθνείς εκτελέσεις. Η Ορχήστρα έχει συμπράξει με τις Χορωδίες Musica των Φίλων της Μουσικής, με τις Παιδικές Χορωδίες Rosarte και Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης και με κορυφαίους σολίστ όπως οι M. Petersen, D. Blumenthal, Χ. Δημαράς, Δ. Βάμβας, Δ. Κίτσος, Σπ. Μουρίκης, Α. Χατζηνικολάου, Στ. Καραπάνος, Σ. Κυανίδου, Μ. Συγγενιώτου κ.ά. Από το 2017 έως το 2022 την Camerata Junior την υποστήριξαν με δωρεές το Ισπανικό ίδρυμα Κόσμος εν Αρμονία και η Οικογένεια Αλέκου Γουλανδρή. Από το 2022 η Ορχήστρα έχει ως Μεγάλη Χορηγό την Φωτεινή Λιβανού.
GIOVANNI POMPEO, αρχιμουσικός
Ο Giovanni Pompeo ήταν κορνίστας στην Ορχήστρα του Teatro alla Scala για 6 χρόνια (1998-2004). Δίδαξε μουσική δωματίου και πνευστά στο Istituto Superiore di Studi Musicali "G.Paisiello" στον Τάραντα για 11 χρόνια (2002-Νοέμβριος 2013) και στη συνέχεια μουσική δωματίου και σύνολα πνευστών στο Conservatorio di musica "Gesualdo da Venosa" στην Ποτέντζα για 5 χρόνια (Νοέμβριος 2013-Οκτώβριος 2018).
Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του LAMS Matera από το 2006 και Μουσικός Διευθυντής της Ορχήστρας της Matera and Basilicata από τον Ιανουάριο 2017. Έχει επίσης διευθύνει πολλές ορχήστρες και μουσικά σύνολα, μεταξύ των οποίων οι Orchestra Internazionale d' Italia, Orchestra Filarmonica di Benevento OFB, Cairo Symphony Orchestra, Harmonie Ensemble (Valencia), Orchestra Sinfonica Metropolitana di Bari (Δεκέμβριος 2015 - Ιούλιος 2020), Orchestra Sinfonica di Sanremo (Δεκέμβριος 2018 - Σεπτέμβριος 2020), Filarmonica Pitesti (2019), Orchestra of Teatrul Național de Operetă si Musical "Ion Dacian" (2019), RTS Orkestar Beograd (Ιανουάριος 2020), Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας Βάρνας (Αύγουστος 2021) Ορχήστρα της Όπερας Română Craiova (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2021). Σήμερα ζει στη Ματέρα της Ιταλίας.
ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ «ΑΕΝΑΟΝ»
Το Κουαρτέτο εγχόρδων «ΑΕΝΑΟΝ» δημιουργήθηκε το 2016 από διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της Κ.Ο.Α., εντός και εκτός Αθηνών και έχει αναπτύξει αυτόνομη συναυλιακή δραστηριότητα ως ένα εκ των βασικών πλέον μουσικών συνόλων της Ορχήστρας. Συμμετείχε στο πολιτιστικό πρόγραμμα "(Dis)playing Attica", στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων " Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών, στο Φεστιβάλ Γκύζη, στο Φεστιβάλ Ναυπλίου καθώς και στο Εθνικό Θέατρο της Σερβίας στο Βελιγράδι. Με στόχο την ερμηνεία έργων του κλασσικού αλλά και του ελληνικού ρεπερτορίου, παλαιότερου και σύγχρονου, το AENAON αποτελείται από τους βιολονίστες Γιώργο Μάνδυλα (Κορυφαίο Α’ και αναπληρωτή εξάρχοντα στα Α΄ βιολιά της Κ.Ο.Α.) και Βασίλη Σούκα (μέλος στα Α΄ βιολιά της Κ.Ο.Α. ), τον βιολίστα Αντίλοχο Τρανό (μέλος στις βιόλες της Κ.Ο.Α. ) και τον τσελίστα Αστέριο Πούφτη (Κορυφαίο Β΄ στα βιολοντσέλα της Κ.Ο.Α.).
ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Παναγιώτη Τζιώτη, την βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη. Έχει δώσει συναυλίες που έτυχαν πολύ καλής υποδοχής από το κοινό στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Αθήνας, όπως το Μέγαρο Μουσικής, η αίθουσα του Φ. Σ. Παρνασσός, το Παλλάς, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Ωδείο Αθηνών, αλλά και σε χώρους όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Ακρόπολης. Έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Άρτα, η Κέρκυρα, η Λάρισα κι ο Βόλος καθώς και σε συναυλίες στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία του κουαρτέτου σε διακεκριμένα Διεθνή Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων της Σαντορίνης, Παξών, Κυκλάδων, Κουφονησίων, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου, καθώς και τα φεστιβάλ “Armonie della Sera” και φεστιβάλ της Alba στην Ιταλία.
Συναυλίες του κουαρτέτου έχουν ηχογραφηθεί και μαγνητοσκοπηθεί από την Ιταλική Ραδιοφωνία, το ραδιόφωνο του Βατικανού και την Τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων. Συνεργάζεται συχνά με εξέχοντες Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα της φιλολογίας της μουσικής δωματίου, αλλά και έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών που έχει παρουσιάσει σε 'Α παγκόσμια εκτέλεση. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο κοινωνικό έργο του κουαρτέτου δίνοντας συναυλίες, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Γερμανική Πρεσβεία και το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές, ειδικά σχολεία, σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών αλλά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας φέρνοντας κοντά στην κλασσική μουσική συνανθρώπους μας που αλλιώς η πρόσβασή τους στους συναυλιακούς χώρους θα ήταν πολύ δύσκολη. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών έχει βραβευθεί από το διεθνές σωματείο “Gina Bachauer” για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες που προσφέρει.
ΚΟΥΙΝΤΕΤΟ ΞΥΛΙΝΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ιδρύθηκε το Φθινόπωρο του 2013 με σκοπό την ανάδειξη του ρεπερτορίου μουσικής δωματίου που έχει γραφτεί για το συγκεκριμένο μουσικό σχήμα και την καλύτερη γνωριμία του κοινού με τα πνευστά όργανα που το αποτελούν. Στη διάρκεια των ετών αυτών έχει παρουσιάσει πλήθος εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων καλύπτοντας μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας από το Καστελόριζο και την Κρήτη έως το Σουφλί, ενώ έχει εμφανιστεί και σε πολλά από τα νησιά της χαρακτηριζόμενης ως «άγονης γραμμής». Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα περιλαμβάνει παρουσιάσεις σε σχολεία και σεμινάρια σε φιλαρμονικές, ωδεία και μουσικά σχολεία. Στις κοινωνικές του δράσεις συγκαταλέγονται εμφανίσεις σε σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες, κέντρα απεξάρτησης, κοινωφελή και σωφρονιστικά ιδρύματα. Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές αίθουσες και υπαίθριους χώρους ανά την Ελλάδα παρουσιάζοντας ποικίλα και σημαντικά έργα της φιλολογίας του κουιντέτου ξύλινων πνευστών. Αποτελείται από τους κορυφαίους μουσικούς της ΚΟΑ Βαγγέλη Σταθουλόπουλο (φλάουτο), Χριστίνα Παντελίδου (όμποε), Σπύρο Μουρίκη (κλαρινέτο), Οδυσσέα Μπάσιο (φαγκότο), Γρηγόρη Ασωνίτη (κόρνο).
ΒΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, υψίφωνος
Υψίφωνος, σπούδασε μονωδία στο Εθνικό Ωδείο, πιάνο και κλασικό χορό. Ολοκλήρωσε τις σπουδές Μελοδραματικής με τον Κώστα Πασχάλη. Συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2008 και την περίοδο 2011-2013 υπήρξε μέλος του Όπερα Στούντιο της ΕΛΣ. Το Νοέμβρη του 2014 απέσπασε το Βραβείο Τραγουδιού στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Όπερας Marie Kraja.
Έχει ερμηνεύσει τους ρόλους Zerlina (Don Giovanni), Eliza (My Fair Lady), Gretel (Hänsel und Gretel), Cupid (Orphée aux enfers),Vespetta (Pimpinone), Κοκκινοσκουφίτσα (Little Red Riding Hood), Rosalia (West Side Story), Clarice (L'Amante di Tutte), Λόλα (Πικ Νικ), Ρίκα (Η Κόρη της Καταιγίδας), Πριγκίπισσα (Προσοχή! Ο Πρίγκιπας λερώνει), Πουλί της Φωτιάς/Γελένα (Ο Πρίγκηπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς), Χίλντα (Λεπορέλλα), Τούλα (Η Φόνισσα), Tsarevna (The Tale of Tsar Saltan), Jay (The Cunning Little Vixen). Έχει συμπράξει με την Καμεράτα, την Purpur Orchestra Wien, την Κρατική Ορχήστρα της Όπερας των Τιράνων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηνών, ενώ στο θέατρο έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις Ειρήνη (Εθνικό Θέατρο / Επίδαυρος 2017), Το Σκλαβί (Θέατρο Πόρτα 2018-19), Masterclass (Μικρό Χορν 2018-19). Παράλληλα, δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταγλώττισης ως τραγουδίστρια και εκφωνήτρια από το 2011 με συμμετοχές σε ταινίες όπως: Mary Poppins Returns (Disney), Frozen (Disney), Vaiana (Disney) κ.α.
ΣΠΥΡΟΣ ΚΛΕΙΣΣΑΣ, βαρύτονος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης το 1994 και εν συνεχεία ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Σπούδασε βιολί, στο Ωδείο Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Δ. Σέμση. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά με τον καθηγητή Ι. Αυγερινό στο Ωδείο «Μουσικός Σύνδεσμος Αθηνών» και στη Μονωδία με τη Μ. Μηλολιδάκη, στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος». Το 2000 γνωρίστηκε με το Μίμη Πλέσσα και έκτοτε αποτελεί σταθερό συνεργάτη του, έχοντας συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες του στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Tchaikovsky της Μόσχας, στο Παττίχειο Θέατρο Κύπρου, στην Alte Oper στη Φρανκφούρτη και σε συναυλιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Στο πέρασμα των χρόνων έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με τους Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Στέφανο Κορκολή και Γιώργο Κατσαρό. Έχει παρουσιάσει τα συμφωνικά έργα της Πηγής Λυκούδη, «Χαρά σ’ εσέ» σε ποίηση Κ. Παλαμά και το ορατόριο «Δίψα στο Μυστρά» σε ποίηση Γ. Ρίτσου. Συμμετείχε στην πρώτη εκτέλεση των έργων του Ελευθέριου Καλκάνη «Παύλος Εθνών Άγγελος» σε ποίηση Ηλία Λιαμή και «Λειτουργικό για μια πατρίδα», σε ποίηση Ιάσονα Λειδινού. Από το 2014 συνεργάζεται με το συνθέτη Χάρη Βρόντο και συμμετείχε στην παρουσίαση των έργων του «Η παγίδα», «Η μεταμόρφωση» και «Ρέκβιεμ Αχμάτοβα».Κατά τη διάρκεια της μουσικής του πορείας έχει συμπράξει με τα σημαντικότερα οργανικά σύνολα στην Ελλάδα, όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Big Band του Δήμου Αθηναίων, η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, η Συμφωνική Ορχήστρα Ιωαννίνων, η Φιλαρμονική «Μάντζαρος», η Φιλαρμονική Γαστουρίου «Ομόνοια» και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης».
QUINTARCO – ΚΟΥΙΝΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Η ιδέα για το Quintarco γεννήθηκε το 2016 από την επιθυμία πέντε "ανήσυχων" μουσικών της Κ.Ο.Α. να καλύψουν το κενό που υπάρχει στη μουσική σκηνή της Αθήνας -και όχι μόνο- σε αυτόν το τομέα της μουσικής δωματίου, εξερευνώντας παράλληλα τις δυνατότητες ενός κουϊντέτου εγχόρδων σε ένα πιο ευρύ ρεπερτόριο από το καθιερωμένο.
Αυτό οδήγησε και σε μεταγραφές σπουδαίων έργων, που απέκτησαν άλλη διάσταση σε αυτήν τη μορφή, όπως επίσης και σε άλλες crossover προσεγγίσεις. Το σύνολο έχει κάνει πολλές εμφανίσεις στην Αθήνα και στην επαρχία, σε Μουσεία, Φεστιβάλ κ.α. Συμμετέχει σε ετήσια βάση στον Κύκλου Μουσικής Δωματίου της Κ.Ο.Α. «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία». Έχει αναπτύξει σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα υπό την αιγίδα της Κ.Ο.Α. με αξιοσημείωτη επιτυχία σε σχολεία της Αττικής αλλά και της περιφέρειας.
Μια σύντομη γνωριμία με τα μέλη του Quintarco:
Δημήτρης Σέμσης – Βιολί: Διδάχθηκε από τον πατέρα του και συνέχισε στις Ακαδημίες Μουσικής του Dedmolt και του Μονάχου και στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου «Αθήναιον» και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου. Υπήρξε εξάρχων της Κ.Ο.Α. και της Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διδάσκει στο Ωδείο Ορφείο.
Μαρίνα Χαραλαμπίδου – Βιολί: Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στη Royal Academy of Music (Λονδίνο) - δίπλωμα LRAM και Professional Certificate (σολίστ). Μόνιμη μουσικός της Κ.Ο.Α. Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής ΕΡΤ, της Ορχήστρας των Χρωμάτων, έχει παρουσιάσει μουσικές εκπομπές στην τηλεόραση, διδάσκει στο Ωδείο «Ρυθμοί» και έχει κάνει πληθώρα εμφανίσεων με σύνολα μουσικής δωματίου.
Ενκέλα Κοκολάνη – Βιόλα: Πήρε δίπλωμα βιόλας στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Τιράνων και τίτλο Master of Arts από το University of Graz - Austria. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σύνολα μουσικής δωματίου με σπουδαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Είναι Κορυφαία Β στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο.
Βάνια Παπαδημητρίου - Τσέλο: Διπλωματούχος του Ωδείου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού από το Royal College of Music του Λονδίνου. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες μουσικούς σε ρεσιτάλ και σύνολα μουσικής δωματίου. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο Ηρώδειο και στο Πολυτεχνείο. Είναι μέλος της Κ.Ο.Α. και διδάσκει σε ωδεία από το 1993.
Τάκης Καπογιάννης – Κοντραμπάσο: Είναι Κορυφαίος Α στην Κ.Ο.Α. Στο πλαίσιο της ενασχόλησης του με την μουσική δωματίου έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αλλού με την Καμεράτα και από το 2000 με την Κ.Ο.Α. Διδάσκει στο Ορφείο και στο Ωδείο Αθηνών.
ΑΛΕΚΟΣ ΒΡΕΤΟΣ, ούτι
Σολίστ στο ούτι, πιανίστας και συνθέτης, ο Αλέκος Βρέτος αναμιγνύει την τζαζ, την αραβική, την λάτιν και την ελληνική μουσική σε ένα αριστοτεχνικό κοκτέιλ ήχων από παραδοσιακά και μοντέρνα όργανα, όπως το ούτι και το νάι, το πιάνο αλλά και τα ντραμς. Ο Αλέκος Βρέτος έχει αναπτύξει μία μοναδική και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην μουσική του, κρατώντας τον παραδοσιακό ήχο στην πρώτη γραμμή και αναπτύσσοντάς τον μέσα από τον τζαζ αυτοσχεδιασμό και την εκρηκτική ρυθμική εξέλιξη. Κοινό και κριτικοί επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο “K on Top”, την δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά του που κυκλοφόρησε το 2014, μετά από το άλμπουμ “Mergin’” το 2009 και το “Yunan” με το Meliti Ensemble ήδη από το 2004. Το “K on Top”, το οποίο βραβέυθηκε με την 2η θέση για το καλύτερο album στο Critics Poll 2014 του Jazzonline.gr, πηγαίνει το ούτι σε αχαρτογράφητες γι’ αυτό περιοχές, αφήνοντας μία έντονη τζαζ γεύση μαζί με ένα ελαφρό άρωμα αραβικής μουσικής παράδοσης, μέσα από την τριβή μουσικών από διαφορετικούς κόσμους. Ο Αλέκος Βρέτος έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές - και πολύ πρόσφατα συμπεριλήφθει στους 101 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην Ελληνική Μουσική Σκηνή - για τις συνθέσεις και την δεξιοτεχνία του στις πολυάριθμες συναυλίες του σε όλον τον κόσμο, από το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Αρχαίο Θέατρο Άργους, έως στο Berklee Performance Center, το Mount Holyoke College και το The Tombs of Kings της Παλαιστίνης. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Μίκη Θεοδωράκη, Θεόδωρο Αντωνίου, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Gilad Atzmon, Elchin Sirinov, Simon Shaheen, Bassam Saba, Καμεράτα, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κ.α.