Καλλιτέχνες


ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Παναγιώτη Τζιώτη, την βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη. Έχει δώσει συναυλίες που έτυχαν πολύ καλής υποδοχής από το κοινό στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Αθήνας, όπως το Μέγαρο Μουσικής, η αίθουσα του Φ. Σ. Παρνασσός, το Παλλάς, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Ωδείο Αθηνών, αλλά και σε χώρους όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Ακρόπολης. Έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Άρτα, η Κέρκυρα, η Λάρισα κι ο Βόλος καθώς και σε συναυλίες στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία του κουαρτέτου σε διακεκριμένα Διεθνή Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων της Σαντορίνης, Παξών, Κυκλάδων, Κουφονησίων, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου, καθώς και τα φεστιβάλ “Armonie della Sera” και φεστιβάλ της Alba στην Ιταλία. Συναυλίες του κουαρτέτου έχουν ηχογραφηθεί και μαγνητοσκοπηθεί από την Ιταλική Ραδιοφωνία, το ραδιόφωνο του Βατικανού και την Τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων. Συνεργάζεται συχνά με εξέχοντες Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα της φιλολογίας της μουσικής δωματίου, αλλά και έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών που έχει παρουσιάσει σε 'Α παγκόσμια εκτέλεση. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο κοινωνικό έργο του κουαρτέτου δίνοντας συναυλίες, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Γερμανική Πρεσβεία και το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές, ειδικά σχολεία, σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών αλλά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας φέρνοντας κοντά στην κλασσική μουσική συνανθρώπους μας που αλλιώς η πρόσβασή τους στους συναυλιακούς χώρους θα ήταν πολύ δύσκολη. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών έχει βραβευθεί από το διεθνές σωματείο “Gina Bachauer” για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες που προσφέρει.


QUINTARCO – ΚΟΥΙΝΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η ιδέα για το Quintarco γεννήθηκε το 2016 από την επιθυμία πέντε "ανήσυχων" μουσικών της ΚΟΑ να καλύψουν το κενό που υπάρχει στη μουσική σκηνή της Αθήνας - και όχι μόνο - σε αυτόν το τομέα της μουσικής δωματίου, εξερευνώντας παράλληλα τις δυνατότητες ενός κουϊντέτου εγχόρδων σε ένα πιο ευρύ ρεπερτόριο από το καθιερωμένο.

Αυτό οδήγησε και σε μεταγραφές σπουδαίων έργων, που απέκτησαν άλλη διάσταση σε αυτήν τη μορφή, όπως επίσης και σε άλλες crossover προσεγγίσεις.

Το σύνολο έχει κάνει πολλές εμφανίσεις στην Αθήνα και στην επαρχία, σε Μουσεία, Φεστιβάλ κ.α. Συμμετέχει σε ετήσια βάση στον Κύκλου Μουσικής Δωματίου της ΚΟΑ «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία».

Έχει αναπτύξει σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα υπό την αιγίδα της ΚΟΑ με αξιοσημείωτη επιτυχία σε σχολεία της Αττικής αλλά και της περιφέρειας.

Μια σύντομη γνωριμία με τα μέλη του Quintarco:

Δημήτρης Σέμσης – Βιολί: Διδάχθηκε από τον πατέρα του και συνέχισε στις Ακαδημίες Μουσικής του Dedmolt και του Μονάχου και στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου «Αθήναιον» και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου. Υπήρξε εξάρχων της ΚΟΑ και της «Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής». Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες της Ελλάδας και τοτ εξωτερικού. Διδάσκει στο Ωδείο Ορφείο.

Μαρίνα Χαραλαμπίδου – Βιολί: Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στη Royal Academy of Music (Λονδίνο) - δίπλωμα LRAM και Professional Certificate (σολίστ). Μόνιμη μουσικός της ΚΟΑ. Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής ΕΡΤ, ορχήστρας Χρωμάτων, έχει παρουσιάσει μουσικές εκπομπές στην τηλεόραση, διδάσκει στο Ωδείο «Ρυθμοί» και έχει κάνει πληθώρα εμφανίσεων με σύνολα μουσικής δωματίου.

Ενκέλα Κοκολάνη – Βιόλα: Πήρε δίπλωμα βιόλας στην ακαδημία καλών τεχνών Τιράνων και τίτλο Master of Arts από το University of Graz - Austria. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σύνολα μουσικής δωματίου με σπουδαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στο μέγαρο μουσικής Αθηνών. Είναι κορυφαία Β στην κρατική ορχήστρα Αθηνών. Διδάσκει στο εθνικό ωδείο.

Βάνια Παπαδημητρίου - Τσέλο: Διπλωματούχος του Ωδείου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού από το Royal College of music του Λονδίνου. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες μουσικούς σε ρεσιτάλ και σύνολα μουσικής δωματίου. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο Ηρώδειο και στο Πολυτεχνείο. Είναι μόνιμο μέλος της ΚΟΑ και διδάσκει σε Ωδεία από το 1993.

Τάκης Καπογιάννης – Κοντραμπάσο: Είναι κορυφαίος Α στην ΚΟΑ. Στο πλαίσιο της ενασχόλησης του με την μουσική δωματίου έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς. Σαν σολίστ έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αλλού, με την Καμεράτα και από το 2000 με την ΚΟΑ. Διδάσκει στο Ορφείο ωδείο και στο Ωδείο Αθηνών.


ΑΛΕΚΟΣ ΒΡΕΤΟΣ, ούτι

Σολίστ στο ούτι, πιανίστας και συνθέτης, ο Αλέκος Βρέτος αναμιγνύει την τζαζ, την αραβική, την λάτιν και την ελληνική μουσική σε ένα αριστοτεχνικό κοκτέιλ ήχων από παραδοσιακά και μοντέρνα όργανα, όπως το ούτι και το νάι, το πιάνο αλλά και τα ντραμς.

Ο Αλέκος Βρέτος έχει αναπτύξει μία μοναδική και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην μουσική του, κρατώντας τον παραδοσιακό ήχο στην πρώτη γραμμή και αναπτύσσοντάς τον μέσα από τον τζαζ αυτοσχεδιασμό και την εκρηκτική ρυθμική εξέλιξη.

Κοινό και κριτικοί επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο “K on Top”, την δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά του που κυκλοφόρησε το 2014, μετά από το άλμπουμ “Mergin’” το 2009 και το “Yunan” με το Meliti Ensemble ήδη από το 2004. Το “K on Top”, το οποίο βραβέυθηκε με την 2η θέση για το καλύτερο album στο Critics Poll 2014 του Jazzonline.gr, πηγαίνει το ούτι σε αχαρτογράφητες γι’ αυτό περιοχές, αφήνοντας μία έντονη τζαζ γεύση μαζί με ένα ελαφρό άρωμα αραβικής μουσικής παράδοσης, μέσα από την τριβή μουσικών από διαφορετικούς κόσμους.

Ο Αλέκος Βρέτος έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές - και πολύ πρόσφατα συμπεριλήφθει στους 101 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην Ελληνική Μουσική Σκηνή - για τις συνθέσεις και την δεξιοτεχνία του στις πολυάριθμες συναυλίες του σε όλον τον κόσμο, από το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Αρχαίο Θέατρο Άργους, έως στο Berklee Performance Center, το Mount Holyoke College και το The Tombs of Kings της Παλαιστίνης.

Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Μίκη Θεοδωράκη, Θεόδωρο Αντωνίου, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Gilad Atzmon, Elchin Sirinov, Simon Shaheen, Bassam Saba, Καμεράτα (Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής), Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κ.α.


METALLON

Το Metallon – Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών δημιουργήθηκε το 2000 και στην πλήρη του σύνθεση αποτελείται από δώδεκα κορυφαίους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Παράλληλα, με γνώμονα την επιθυμία και ανάγκη σύστασης μιας πιο ευέλικτης μορφής, συστήθηκε και το Metallon Quintet, που αριθμεί έξι μουσικούς.

Η δραστηριότητα του Metallon περιλαμβάνει συναυλίες με έργα της εποχής του μπαρόκ, κλασσικής μουσικής, τζαζ αλλά και σύγχρονες συνθέσεις. Σημαντικό μέρος της δράσης του αποτελούν εκπαιδευτικά προγράμματα που ως στόχο έχουν να φέρουν τους νέους σε επαφή με τη μουσική. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Κυριακάτικα Πρωινά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συναυλίες σε νησιά της άγονης γραμμής στο πλαίσιο του προγράμματος «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», συναυλίες και σεμινάρια εντός και εκτός Αθηνών στο πρόγραμμα «Δικαίωμα στη Μουσική». Ξεχωριστή θέση στην εκπαιδευτική του αποστολή έχει ο κύκλος σεμιναρίων χάλκινων πνευστών που διοργανώνουν τα μέλη του τα τελευταία τρία έτη (2012-2015) κατά τον οποίο παρέχονται δωρεάν σεμινάρια και μαθήματα σε μουσικούς κάθε ηλικίας και επιπέδου.

Το Σύνολο έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στο Μουσείο Μπενάκη, στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αίθουσα Συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην Αίθουσα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, στο gazArte, σε διάφορους χώρους συναυλιών σε όλη την Αττικής και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Κόρινθος, Λευκάδα, Καβάλα, Αγρίνιο, Κυπαρισσία, Φάρσαλα κ.α. Τον Ιούνιο 2014 το Metallon Quintet εκπροσώπησε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Τελετή Λήξης της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το Σύνολο έχουν συνεργαστεί Έλληνες και ξένοι μαέστροι και σολίστ όπως οι Βύρων Φιδετζής, Νίκος Τσούχλος, Κάρολος Τρικολίδης, Γιώργος Πέτρου, Ανδρέας Πυλαρινός, Ανδρέας Τσελίκας, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Παναγιώτης Βλάχος, Ηλίας Ηλιάδης, ο τρομπετίστας των Canadian Brass Fred Mills, ο τουμπίστας Roger Bobo κ.ά. Το 2010 το METALLON ηχογράφησε το πρώτο του CD με έργα διακεκριμένων Ελλήνων Συνθετών.


ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ «ΑΕΝΑΟΝ»

Το Κουαρτέτο εγχόρδων «ΑΕΝΑΟΝ» δημιουργήθηκε το 2016 από διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της Κ.Ο.Α., εντός και εκτός Αθηνών και έχει αναπτύξει αυτόνομη συναυλιακή δραστηριότητα ως ένα εκ των βασικών πλέον μουσικών συνόλων της Ορχήστρας. Συμμετείχε στο πολιτιστικό πρόγραμμα "(Dis)playing Attica", στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων " Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών, στο Φεστιβάλ Γκύζη, στο Φεστιβάλ Ναυπλίου καθώς και στο Εθνικό Θέατρο της Σερβίας στο Βελιγράδι.

Με στόχο την ερμηνεία έργων του κλασσικού αλλά και του ελληνικού ρεπερτορίου, παλαιότερου και σύγχρονου, το AENAON αποτελείται από τους βιολονίστες Γιώργο Μάνδυλα (Κορυφαίο Α’ και αναπληρωτή εξάρχοντα στα Α΄ βιολιά της Κ.Ο.Α.) και Βασίλη Σούκα (μέλος στα Α΄ βιολιά της Κ.Ο.Α. ), τον βιολίστα Αντίλοχο Τρανό (μέλος στις βιόλες της Κ.Ο.Α. ) και τον τσελίστα Αστέριο Πούφτη (Κορυφαίο Β΄ στα βιολοντσέλα της Κ.Ο.Α.).


ΣΕΒΑΣΤΗ ΧΑΤΖΗΣΤΡΑΤΗ, πιάνο

Η Σεβαστή Χατζηστρατή γεννήθηκε στη Ρόδο.

Σε ηλικία 14 ετών με την καθοδήγηση του καθηγητή της Ακαδημίας της Λωζάνης, Αχιλλέα Κολάση, μετέβη με υποτροφία του Δήμου Ροδίων για τη συνέχιση των σπουδών της στην Ελβετία.

Το 1993 απέκτησε το Diplôme de Virtuosité (Δίπλωμα Δεξιοτεχνίας) με Άριστα παμψηφεί, Αριστείο και διάκριση από την École Supérieure de Musique de Lausanne, Institut de Ribaupierre.

Τον Ιανουάριο του 1995 πήρε το Δίπλωμα Σολίστ από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με Άριστα παμψηφεί, Α’ Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης με καθηγητές την Μ. Μαυρίκου και τον Δ. Τουφεξή.

Το 1996 με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών και του ιδρύματος Διακομιχάλη συνέχισε τις σπουδές της στην École Normale de Musique de Paris / Alfred Cortot, απ´ όπου απέκτησε μετά από διαγωνισμό το 1997 το Diplôme Supérieur de Musique de Chambre (Ανώτατο Δίπλωμα Μουσικής Δωματίου) με τον D. Erlih και το 1998 το Diplôme Supérieur d’ Enseignement de Piano (Ανώτατο Δίπλωμα Διδασκαλίας του Πιάνου) με Άριστα παμψηφεί με την G. Mounier.

Η Σεβαστή Χατζηστρατή έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από διακεκριμένους σολίστ και σεμινάρια Παιδαγωγικής του Πιάνου. Κατά την παραμονή της στο Παρίσι Μέντοράς της υπήρξε ο Έλληνας πιανίστας Γ. Βακαρέλης. Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ και συναυλίες σε Ρόδο, Κω, Κάσο, Κάρπαθο, Λέρο, Πάτμο, Τήλο, Τέλενδο, Νίσυρο, Νάξο, Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής), Κύπρο, Τουρκία, Γαλλία, Ελβετία και στο Φεστιβάλ Ρόδο

“Ημέρες Μουσικής”, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, στο Φεστιβάλ Σύμης, Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, Freiburg (Γερμανία), και Φλωρεντίας (Ιταλία) και στο 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης - Δημήτρης Κρεμαστινός υπό την αιγίδα της Α. Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Έχει συμπράξει με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Προύσας και επίσης έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΤ.

Αποτελεί Ιδρυτικό Μέλος του Φεστιβάλ Σύμης και ο Δήμος Σύμης της έχει απονείμει Τίτλο Τιμής για την Προσφορά της στη Μουσική. Από το 2007 έως το 2011 υπήρξε μέλος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου. Έχει εργαστεί στην École de Musique de Cossonay, στην École de Musique de Lausanne ”Institut de Ribaupierre”, στο Δημοτικό Ωδείο Σύμης, στο Μελάνθειο Ωδείο, στο Ωδείο Κορέλλι, στη Μουσική Σχολή Τέχνης Δωδεκανήσου και στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου. Από το 1998 εργάζεται μόνιμα στο Δημοτικό Ωδείο Δ.Ο.Π.Α.Ρόδου ως καθηγήτρια πιάνου και από το 2021 είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του ίδιου Ωδείου.


HASAN NIYAZI TURA, αρχιμουσικός

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1982, ο Hasan Niyazi Tura άρχισε να σπουδάζει βιολί σε ηλικία 7 ετών στο Κρατικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης, από όπου αποφοίτησε το 2003. Εκτός από πολλές εμφανίσεις στην Τουρκία και στο εξωτερικό, είχε την τιμή να παρουσιάσει την α’ εκτέλεση του Κοντσέρτου για βιολί του Τούρκου συνθέτη Djémal Réchid το 2006.

Σπούδασε σύνθεση με τον πατέρα του Yalçın Tura, εξέχουσα προσωπικότητα της Τουρκικής Μουσικής και τον Hasan Uçarsu. Το 2004 κέρδισε το πρώτο βραβείο με την «1η Συμφωνία» του στον Εθνικό Διαγωνισμό Σύνθεσης που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας.

Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν 3 Συμφωνίες, Συμφωνικά Ποιήματα και Σουίτες, Κοντσέρτα για διάφορα όργανα, Μουσική Δωματίου, Χορωδιακή μουσική κ.λπ.

Το πρώτο του CD «Symphonic Anatolia» κυκλοφόρησε πρόσφατα από μία από τις κορυφαίες δισκογραφικές της Τουρκίας, την Muzikotek.

Ο Hasan Niyazi Tura σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με καθηγητές τους Gürer Aykal και Rengim Gökmen και αποφοίτησε το 2010 από το Κρατικό Ωδείο της Άγκυρας σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έκτοτε, εμφανίστηκε σε πληθώρα συναυλιακών χώρων, μεταξύ των οποίων οι Φιλαρμονικές Mittlesaechsische (Γερμανία), Sliven Symphony (Βουλγαρία) και Karaganda Philharmonic Orchestras (Καζακστάν). Το 2018 διορίστηκε ως Assistant Principal Conductor στην Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Κωνσταντινούπολης, αναλαμβάνοντας το 2021 τη θέση του Principal Conductor.

Έδωσε προτεραιότητα στη διεύθυνση και την πρώτη εκτέλεση συμφωνικών έργων Τούρκων συνθετών, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του Yalçın Tura, καθώς και δικών του συνθέσεων. Έχει προσκληθεί στο Λονδίνο για να εμφανιστεί με την Ορχήστρα Δωματίου του Λονδίνου για ένα ειδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για πιάνο του πατέρα του.


ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και έκτοτε πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Η πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.

Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσφέρει στους Έλληνες την δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής. Έχει σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα πραγματοποιώντας πάνω από πενήντα συναυλίες ετησίως. Εκτός από την Αθήνα, εμφανίζεται τακτικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, καθώς και σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού. Σημαντικότατο είναι το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί εντός Αθηνών καθώς και σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Εξέχοντες αρχιμουσικοί, ανάμεσά τους οι Ρίχαρντ Στράους, Βάινγκαρτνερ, Κνάπερτσμπους, Βάλτερ, Μητρόπουλος, Γιόχουμ, Μαρκέβιτς, Μάαζελ, Κράους, Τεμιρκάνοφ, Πλασόν, Ασκενάζυ, Φεντοσέγιεφ και κορυφαίοι σολίστ, όπως ενδεικτικά οι Ρούμπινσταϊν, Κεμπφ, Κορτώ, Κράισλερ, Τιμπώ, Καζάλς, Ρέπιν, Κρέμερ, Ροστροπόβιτς, Μπρέντελ, Μπάρενμποϊμ, Άργκεριχ, Λεόνσκαγια και Καβάκος έχουν συμπράξει με την Ορχήστρα κατά την πολύχρονη ιστορία της.

Διευθυντές της Ορχήστρας έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν οι Φιλοκτήτης Οικονομίδης, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, Ανδρέας Παρίδης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Συμεωνίδης, Άρης Γαρουφαλής, Βύρων Φιδετζής, Βασίλης Χριστόπουλος και Στέφανος Τσιαλής. Από τον Οκτώβριο του 2020, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι ο Λουκάς Καρυτινός.